Tamperelaisyhtiön kehittämä tekniikka on esineiden internetin ytimessä. Yksi sovellus on etäluettavat sähkömittarit.

Tamperelainen Wirepas kehittää ja lisensoi ohjelmistojaan niin kutsuttuihin mesh-verkkoihin. Ne mahdollistavat sen, että valtava määrä laitteita voidaan kytkeä yhteen ilman tuki­asemia. Tekniikka on esineiden internetin, IoT:n ytimessä.

Yksi sovellus on etäluettavat sähkömittarit.

– Meillä on Intiassa nyt tusinan verran asiakkaita. Yrityksiä, jotka rakentavat älymittarikokonaisuuksia, kertoo Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiä.

Miksi päädyitte Intiaan?

– Suomessa on kolme miljoonaa sähkömittaria, Intiassa 250 miljoonaa. Potentiaali on valtava.

Vuonna 2017 Intiassa oli alkamassa sähköverkkojen modernisointi, mittarit oltiin päivittämässä etäluettaviksi älymittareiksi. Hemiä kiittelee Business Finlandia, jolla oli merkittävä rooli Intian markkinoille pääsyssä. 

– Ensimmäinen apu oli osallistuminen Team Finland -vierailulle muiden, isojen ja pienten yritysten kanssa. Ovia aukeni. Pääsimme vierailemaan energia-alan jättiyrityksessä Tata Powersissa. Heillä oli käytössään huomattavasti kalliimpi kilpailijan ratkaisu, jota oli mahdotonta skaalata valtavalle käyttäjämäärälle, Hemiä kertoo.

Pian syntyi kolmen miljoonan mittarin sopimus toisen jättiyrityksen Adanin kanssa.

– Kaikki tähdet olivat paikallaan meidän mallillemme. Intian agendalla on tärkeällä sijalla sähköverkon modernisoiminen. Toinen tärkeä asia heille on ”Make in India”. Intia haluaa päästä valmistavaksi mahtivaltioksi, samanlaiseksi kuin Kiina on ollut vuosikymmeniä. Meidän lisenssimallimme oli tähän hyvin osuva, koska laitteet valmistetaan Intiassa.

Länsimaisen mittarivalmistajan olisi vaikea menestyä Intiassa, jossa kustannustason pitää olla hyvin alhainen.

– Ratkaisu oli se, että lisensoimme ohjelmistomme paikallisille mittarivalmistajille ja kokonaisratkaisujen tarjoa­jille. Heidän ekosysteeminsä pystyvät tarjoamaan paljon kilpailukykyisemmän ratkaisun kuin globaalit toimijat.

Business Finlandin lisäksi myös Suomen paikallinen suurlähetystö on ollut aktiivinen, Hemiä kertoo.

Paikallinen nokkamies avain menestykseen 

Wirepasilla on Intiassa työntekijöitä vain puolisen tusinaa, mutta he ovat todella tärkeitä.

– On välttämätöntä, että meillä on hyvä, verkottuva, kulttuurin ymmärtävä nokkamies Intiassa. Joka puolella maailmaa pätee se, että pitää olla ihmisiä, jotka tuntevat paikallisia asioita, mutta Intiassa se korostuu kymmenkertaisesti.

Intiassa tieto kulkee nopeasti.

– Kun jonkin havaitaan toimivan, WhatsApp laulaa ja kaikki kuulevat siitä. Sekä hyvät että huonot uutiset leviävät tehokkaasti. Intiassa yllättyy joka päivä ja tilanteet muuttuvat nopeasti. On todella tärkeää, että on luotettaviksi havaitut ihmiset paikan päällä, jotka kuulevat asiat ajoissa, Hemiä sanoo.

Wirepasilla on Intiassa kovat tavoitteet.

– Kilpailua on luonnollisesti, mutta luotamme itseemme. Kun saa näytettyä ensimmäisten part­nereiden kanssa, että homma toimii, täällä voi tapahtua, että ”winner takes it all”. Tähän mennessä voittoprosenttimme projekteissa on ollut yli 50. Tämä voi kuulostaa isolta puheelta, mutta tavoitteemme on olla tällä alalla suurin.

– Siitä on hyvä ponnistaa muillekin kehittyville markkinoille, kuten Afrikkaan. Se on seuraava iso maanosa jo valmistelussa yhdessä Business Finlandin kanssa.

Lue lisää: Intiassa on mahdollisuuksia pienillekin yrityksille

Pekka Numminen

Liisa Salonen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Numminen</span></span>04.12.2023

Luetuimmat